Arkadaşlar, ben kendimce doğa kuşu (Saka) besliyorum, kuşlarımın temizliğinden yedikleri yemin kalitesine, aksesuarların kalitesi ve kullanmaya uygunluğuna kadar itina göstermeye çalışıyorum.Bu konularda bilgi ve birikim olarak çok yol katetmiş abi ve kardeşlerimiz bilgilerini bizlerle paylaşıyorlar eksiz olmasınlar.Genelde doğa kuşu karışığı bulamadığımız yada fiyatı inanılmaz rakkamlara ulaşak yemlerden alamadığımız için direk kanarya karışığından kuşlara veriliyor. Kuşlarımızda belkide aç kalmamak için mecburen yiyorlar ve bizde “bak sevdi yiyor “ diyoruz ve çoğu zaman devamlı yemesi gereken tohumları vermiyoruz.Hatta bunların oranlarını bile göz kararı veriyoruz.Halbuki, yazın çok yenen bir tohumu kışın aynı oranda yemiyorlar.İçeriğinde yağ oranı yüksek oranlarda olan tohumlarıda yazları verirken oranlarını düşürmemiz gerekir diye düşünüyorum.(Kuşlarına sadece kenevir verenlere sözüm yok, zaten benimde öyle beslediğim 3 tane kuşum var).Bu fikirden yola çıkarak yazlık ve kışlık olmak kaydıyla, iki ayrı yem karışımı düşünüyorum.Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız, hem karışık doğa kuşu yemi bulamıyan arkadaşlarımızada yardımcı oluruz kanaatindeyim.
Düşündüğüm karışım ve oranları şöyle;
YAZLIK :
2 Kg Kanarya yemi,
100 gr Kenevir,
0,5 Kg Yulaf
0,5 Kg Perilla (Şayet bulabilirsem)
100 gr Ayçekirdeği,
100 gr Şalgam,
100 gr Turp,
100 gr Anason (Tüy zamanlarında arttırılabilir)
250 gr Devedikeni tohumu,
100 gr Isırgan tohumu,
100 gr Karalahana tohumu,
100 gr Rapiska,
150 gr Beyaz darı
150 gr nijer
100 gr Beyaz marul
KIŞLIK :
2 Kg Kanarya yemi,
250 gr Kenevir,
250 gr Yulaf
250 gr Perilla (Şayet bulabilirsem)